Fruit proeven
Net zoals wijn, hebben appels en peren complexe smaken, die onder woorden gebracht kunnen worden met onderstaande begrippen, hier gegroepeerd in een aromawiel, zoals dat ook bij het proeven van wijn wordt gebruikt.
Bron:Forschungsanstalt Agroscope
Textuur
Knapperig, melig, vochtig, papperig, gummi-achtig, hard,
Fruitig:
citrus (citroen, sinaasappl, mandarein, limoen), Tropisch (ananas, rijpe banaan, mango, kiwi),
Fruit (abrikoos, peer, perzik, pruim, muskaatdruif, meloen, kweepeer), rode bes, gedroogde vijgen, rozijnen,
Groen
Fris, gras, groene banaan, basilicum, selderij, kraut [?]
Floraal
Vlierbloesem, rosen, honing
Kruidig
Anijs, venkel, peper, bittere amandel, vanille, kaneel, kumarine, cacao, chocolade, noten, houtig, stro-achtig.
Laktisch
Boter, romig, olie
Aroma
Chemisch, oplossingsmiddel, gefermenteerd, vissig/ammonia, zepig, kokos, wassachtig, vettig, aarde, muf, aardappel
Smaak
Zoet, zuur, bitter, adstringent
De smaak van appels
'De appelsmaak is net zo gevarieerd als de geuren van bloemen en heeft nuances van de grootste verfijning, subtiliteit en delicatesse'
Uit: The new book of appels van Joan Morgan en Alison Richards (2002)
De smaak van appels hangt af van de verhouding tussen zoetheid en zuurheid. Wanneer de balans goed evenwichtig is, geeft dit een appel rijkdom, en veel suiker en zuur zorgen voor een goede, intense, fruitige smaak. Te veel zuur daarentegen maakt het fruit zuur, terwijl te weinig zorgt voor flauwheid. De beste variëteiten bevatten ook vluchtige bestanddelen die vrijkomen als de appel wordt gegeten. Het zijn deze stoffen, in combinatie met het mengsel van suiker en zuur, die elke variëteit zijn karakteristieke smaak geven. Hoewel er geen systematische chemische analyse van variëteiten is gemaakt, zijn bijna 200 verschillende vluchtige stoffen - ethers, aldehyden, esters enzovoort - geïdentificeerd in de twee variëteiten, Red en Golden Delicious.
Lees hier verder over de smaak van appels in een bewerkt deel uit The new book of appels.
Welke kwaliteit heeft het fruit?
Dat is een vraag die valt onder te verdelen in verschillende subvragen:
-Wat maakt een appel of peer lekker?
-Wat maakt een vrucht aantrekkelijk?
-Wat maakt een vrucht bewaarbaar?
-Wat maakt een vrucht gezond?
Lees er over in het document 'Welke vruchtkwaliteit' van het Louis Bolk Instituut (2003)