Oogsten - verwerken - proeven

Wanneer moet je appels en peren, pruimen en kersen, mispels en kweeperen oogsten, hoe bewaar je ze en wat kun je er allemaal mee? Van oudsher  was er heel veel kennis over vruchtenconservering. Van Boom tot Bord  wil die kennis helpen verzamelen en beschikbaar maken. 

In de toekomst vind je hier meer achtergronden en vooral verwijzingen naar andere informatiebronnen. Om te beginnen kun je hier het hoofdstuk over oogsten, bewaren en verwerken lezen uit het Handboek Buurtbongerds.

 

Oogsten Bewaren En Verwerken Hfst 7 Handboek Buurtbongerds Michiel Bussink

Het hele Handboek Buurtbongerds bestellen kan natuurlijk ook.

Het  is een onmisbaar hulpmiddel voor iedereen die aan de slag wil met gemeenschappelijke boomgaarden, groot of klein.  Wat is een geschikte plek? Welke bomen kies ik? Zet ik ze in rijen of kies ik voor een voedselbos? Hoe plant en verzorg ik de bomen? Maar vooral ook: hoe organiseer ik zoiets met vrijwilligers? Hoe kom ik aan geld en hoe werk ik samen met de gemeente, grondeigenaren en buurtbewoners? Hoe zorg ik dat de boomgaard ook op de lange termijn blijft behouden? En natuurlijk, hoe verwerk ik honderden kilo’s appels en peren.

Het is te bestellen bij de Groene Boekenshop. Voor meerdere exemplaren kun je ook rechtstreeks contact opnemen met de Stichting Land & Keuken.