Fruitproeverijen

Zoet, zuur, bitter, sappig, droog, fruitig, aromatisch? Elk appel- en perenras smaakt weer anders. Tijdens proeverijen gaan we op ontdekkingsreis door verschillende oude appel- en perenrassen te proeven en in de keuken uit te proberen.

 

Om de verschillende kwaliteiten van die rassen (opnieuw) te leren waarderen, is het belangrijk goed te proeven: dat doen met Van Boom tot Bord proeverijen. We proeven appels zo puur, gaan in de keuken aan de slag met een aantal bereidingen - die we uiteraard ook proeven - en we sluiten af met het proeven van verschillende  ciders.

 

Programma proeverij:

*Introductie diversiteit aan rassen, smaken en toepassingen;
* Appels proeven aan de hand van het aromawiel, door vinologen gebruikt bij het proeven van wijn;

*Fruit verwerken: gezamenlijk uitproberen en proeven van enkele gerechten in de keuken, zoals kweeperlikeur, appelthee, appelcompote met walnoten en gestoofde koĢˆttelperen.
*Cider proeven.

Datum: de volgende fruitproeverij is ergens in 2023.

Kijk hier voor het aromawiel en andere achtergrondinformatie over oude fruitrassen

 

 

 Verschillende appelrassen leveren (met dezelfde kooktijd) heel erg verschillende appelmoes op, zowel qua kleur en structuur, als qua smaak en geur.  Van links naar rechts op de foto: English Winter Gold Pearmain, Lunterse Pippeling, Boiken, Geneva.