Honderden rassen, duizenden smaken

 

De Sint Jaopiksappel, officiële naam Yellow Transparant, was lang heel populair omdat het een zeer vroegrijpe zomerappel is, al rijp rond Sint Jacob (25 juli). De bleekgroene, lichtgele schil is enigszins doorschijnend en het vruchtvlees wit, zachtzuur en heel sappig.  De appel is niet lang te bewaren, maximaal één tot twee weken in de koelkast, daarna wordt hij melig. Maar wel heel geschikt om appelmoes van te maken, die mooi blank van kleur is.

 

De Lunterse pippeling daarentegen is pas in oktober rijp en veel langer te bewaren, tot wel in het voorjaar. Met heerlijk fris zuur, vast, bros en sappig vruchtvlees. Kookt niet snel tot moes en daardoor geschikt voor appelcompôte of appeltaart met een bite.

 

 

Dit zijn slechts twee voorbeelden van de honderden verschillende fruitrassen die we van oudsher in Nederland kennen. Soms zijn rassen om begrijpelijke redenen in de vergetelheid geraakt, maar vaak ook onterecht. Dat is jammer. De waardevolle kennis over de verschillende smaken en mogelijkheden van die onterecht vergeten rassen willen we verzamelen en toegankelijk maken door ze netjes op een rij te zetten.  Zie hieronder het eerste resultaat van onze zoektocht.

 Deze lijst is nog niet compleet: het is werk in uitvoering. Je kunt hier de lijst ook downloaden als pdf. Suggesties, eigen ervaringen, tips? Laat het weten.

 

2022 Van Boom Tot Bord Oogsttijd En Smaak